Patró d'Embarcacions d'Esbarjo

Curso

En Palamos

Precio a consultar

Más información

¿Necesitas un coach de formación?

Te ayudará a comparar y elegir el mejor curso para ti y a financiar tu matrícula en cómodos plazos.

900 49 49 40

Llamada gratuita. Lunes a Viernes de 9h a 20h.

Descripción

  • Tipología

    Curso

  • Lugar

    Palamos

  • Horas lectivas

    40h

Instalaciones y fechas

Ubicación

Inicio

Palamos (Girona)
Ver mapa
Avda. Onze de Setembre, 3,1r,3a, 17230

Inicio

Consultar

A tener en cuenta

Condicions:

· Tenir 18 anys o 16 anys amb autorització paterna.

· Aprovar l'examen teòric corresponent.

· Aprovar l'examen pràctic o acreditar la realització de les pràctiques

bàsiques de seguretat i navegació a motor (18 hores).

· Realitzar les pràctiques de radiocomunicacions (2 hores).

Preguntas & Respuestas

Añade tu pregunta

Nuestros asesores y otros usuarios podrán responderte

¿Quién quieres que te responda?

Déjanos tus datos para recibir respuesta

Sólo publicaremos tu nombre y pregunta

Opiniones

Materias

  • Català
  • Radar
  • Patrón de navegación básica
  • Salvamento marítimo

Temario

Temari

1. Tecnologia naval

1.1 Denominacions del buc. Conceptes de: proa, popa, babord, estribord, línia de flotació, obra viva i obra morta, costats, amures, aletes, coberta, pla i sentina.
1.2 Dimensions. Conceptes: eslora, mànega màxima, puntal, franc bord, calat i assentament, desplaçament màxim i arqueig.
1.3 Estructura: buc, quilla, roda, codast, quadernes, baus, borda, regala i mampares.
1.4 Concepte d'estanquitat. Breu descripció i importància del manteniment del buc i dels accessoris d'estanquitat: banyera, embornals, desguassos, orificis i aixetes de fons, escapament del motor, botzina, llimera del timó, portelles, escotilles, claraboies i manegots de ventilació. Bombes d'esgotament.
1.5 Accessoris: passamans, cornamuses i bites. Àncores d'arada i de Danforth. Molinet: barbotí, embragatge i fre. Timó: ordinari i compensat. Hèlices: pas i retrocés, diàmetre, cavitació.
1.6 Elements d'amarratge: punta de cap, sina, gasa, bossa i ferm. Norai, morts, boies, defenses, gafa. Caps de fibra artificial: aplicació de cada tipus.
1.7 Terminologia: escorar i adreçar; sobrevent i sotavent; cobrar, tensar, amollar, arriar i filar.

2. Maniobres.

2.1 Amarres: llarg, través, espring, codera. Utilització segons el vent i el corrent. Ús de caps: volta, malla, dujar, tirar la volta, afermar, amarrar pel si. Nusos: pla, as de guia, ballestrinca i volta de ruixó.
2.2 Govern amb canya o roda, velocitat de govern, arrencada, efecte de l'hèlice en la marxa enrere. Ciavoga amb una hèlice: efecte del corrent predominant de l'hèlice sobre el vaixell sense arrencada. Ciavoga amb dues hèlices.
2.3 Factors que influeixen en la maniobra: vent, corrent i onades. Lliure a sotavent. Conceptes de vent real i aparent.
2.4 Maniobres: amarratge de puntes, abarloar amb una altra embarcació, atracar en un moll o en un pantalà, amarrar a una boia, desatracar d'un moll o d'un pantalà.
2.5 Fondeig: elecció de l'ancoratge, escandall, longitud del fondeig, cercle de guerxament, garreig. Vigilància durant el fondeig: marques, alarmes de sonda. Orinc. Fondeig amb una o dues àncores. Llevar.

3. Seguretat en la mar.

3.1 Mal temps: vent i mar. Forma de governar a la mar per evitar balanços, capficades i cops de mar, i per a no comprometre l'estabilitat. Concepte d'estabilitat. Concepte de sincronisme. Forma de trencar el sincronisme. Ús dels deflectors per a estabilitzar l'embarcació.
3.2 Mesures a prendre a bord amb mal temps: revisió de portelles, escotilles, claraboies, manegots i altres obertures. Estiba i posada a la colla. Tancament d'aixetes de fons. Derrota a seguir. Capejar o córrer el temporal. Riscos d'una costa a sotavent. Àncora de capa. Maniobres en passar una xafegada (a motor).
3.3 Protecció de les tempestes elèctriques i influència a l'agulla.
3.4 Baixa visibilitat: precaucions en la navegació amb boira, el reflector de radar, evitar el trànsit marítim. Precaucions per la navegació nocturna.
3.5 Precaucions en la navegació en aigües somes.
3.6 Material de seguretat reglamentari per a la zona de navegació 4, que està definida a l'Ordre FOM/1144/2003, de 28 d'abril. Descripció superficial, recomanacions d'ús, estiba i revisions.

3.7 Emergències a la mar.

3.7.1 Accidents personals
. Tractament d'urgència: ferides, contusions, hemorràgies, cremades i mal de mar o mareig. Missatges radiomèdics: normes operatives i redacció. Farmaciola per a la zona de navegació 4, definida a l'Ordre FOM/1144/2003, de 28 d'abril.
3.7.2 Home a l'aigua. Prevenció per evitar-ho: arnès de seguretat, il·luminació, alliberar l'hèlice, senyalització del nàufrag, abalisament individual, llançament d'ajudes. Aproximació al nàufrag. Maniobres de recerca quan no es veu al nàufrag. Ús del sistema de navegació per satèl·lit en cas de caiguda d'home a l'aigua. Recollida. Hipotèrmia. Tractament i reanimació d'un nàufrag: respiració boca a boca i massatge cardíac.
3.7.3 Avaries: fallada de govern. Timó de fortuna. Quedar a la deriva.
3.7.4 Remolc: maniobra d'aproximació, donar i prendre el remolc, forma de navegar el remolcador i el remolcat.
3.7.5 Abordatge: assistència i reconeixement d'avaries.
3.7.6 Encallada involuntària: mesures a prendre per sortir-ne.
3.7.7 Vies d'aigua i inundació. Punts de major risc: botzina, llimera del timó, orificis de fons, aixetes, maniguets, armelles i escapament. Bombes d'esgotament manual i elèctric, bomba de refrigeració del motor. Mesures de fortuna pel seu control i tapament. Dulls i màrfegues.
3.7.8 Prevenció d'incendis i d'explosions. Llocs de risc: cuines, cambres de motors, preses de combustible, bateries, instal·lació elèctrica, pallol o tambutxo amb pintures. Factors que han de concórrer per a que es produeixi el foc. Mode de procedir en declarar-se un incendi, procediments d'extinció, mesures de caràcter general. Arrecerar el foc, rumb per a que el vent aparent sigui zero.
3.7.9 Mesures a prendre abans d'abandonar l'embarcació: risc d'abandonament precipitat. Roba, equip personal i material que cal endur-se. Mesures a prendre abans d'abandonar l'embarcació: missatge a emetre, mode d'utilització dels senyals pirotècnics.
3.7.10 Sociedad estatal de salvament i seguretat marítima. Centres de salvament locals, regionals i zonals. Ubicació i cobertura; forma de contactar-hi.
3.7.11 Sol·licitud de remolc en la mar i responsabilitats que es contreuen. Àmbit de l'assegurança obligatòria de responsabilitat civil. Assegurança complementària de remolc.

3.8 Idea sobre ecologia marina
. Impactes ambientals: identificació, magnitud i causes que els determinen. Pesca. Turisme. Protecció d'espais naturals del medi marí: 1) Zones especialment protegides d'importància per la Mediterrània (ZEPIM); 2) Parc, reserva natural, monument, paisatge protegit; 3) Reserva marina d'interès pesquer; 4) Lloc d'interès comunitari; 5) Cas concret a la Mediterrània: les praderies de Posidònia oceànica.
3.9 Donar i carregar l'aparell. Centre vèlic. Descomposició de la força del vent sobre el centre vèlic. Centre de deriva. Parell escorant i parell evolutiu. Correcta orientació de les veles. Interacció de les veles.
3.10 Maniobres a vela: donar i carregar l'aparell. Ordre d'hissada i d'arriada. Donar a la vela quan s'està fondejat. Virades: per davant i en rodó; avantatges i inconvenients de cadascuna. Govern: angle mort, cenyir per desquarterar, de través, a un llarg, per l'aleta i en popa tancada. Aturar l'arrencada: emproar-se, enquarterar, fatxejar i pairar. Reduir la superfície vèlica: cobrar rissos, canvi de veles, ús del contrafloc i de la vela de capa. Necessitat de controlar l'escora.
3.11 Maniobres a vela en passar una xafegada. Precaucions a prendre en passar un front. Maniobres a realitzar segons que es navegui sobre vent o a un llarg. Maniobres a vela de recerca quan no es veu al nàufrag. Avaries: governar a vela, aparell de fortuna.

4. Navegació.

4.1 Coneixements teòrics:
4.1.1 Eix, pols, equador, meridians i paral·lels. Meridià zero i meridià del lloc. Latitud i longitud.
4.1.2 Cartes de navegació costanera, recalada, portolans i "cartutxos". Informació que proporcionen les cartes: accidents de la costa (tipus), accidents del terreny, punts de referència, llums, marques, balises, perills, zones prohibides. Signes i abreviatures més importants utilitzats en les cartes nàutiques: fars, profunditats, naturalesa del fons, ribes, declinació magnètica.
4.1.3 Publicacions nàutiques d'interès: descripció superficial de les derrotes, les guies nàutiques per a la navegació d'esbarjo i llibres de fars.
4.1.4 Cartes de navegació costanera: meridians, paral·lels, escales de latituds i de longituds, declinació.
4.1.5 La milla nàutica. Nus. Forma de mesurar les distàncies sobre la carta.
4.1.6 Rumbs: circular i quadrantal.
4.1.7 Noció elemental del magnetisme terrestre.
4.1.8 Declinació magnètica; com actualitzar-la.
4.1.9 Descripció breu de l'agulla nàutica. Instal·lació. Pertorbacions.
4.1.10 Desviament de l'agulla. Tauler de desviaments.
4.1.11 Correcció total. Càlcul a partir de la declinació i del desviament.
4.1.12 Classes de rumb: vertader, magnètic i d'agulla. Relació entre ells.
4.1.13 Coeficient de corredora. Aplicació.
4.1.14 Quarta. Vent, abatiment, rumb de superfície. Corrents; influència.
4.1.15 Línies de posició: enfilacions, oposicions, demores, distàncies, ribes. Obtenció de línies de posició amb l'agulla i conversió en línies vertaderes en traçar-les a la carta. Ús de les enfilacions, de les demores i de les profunditats com a línies de posició de seguretat.
4.1.16 Concepte de marcació; forma de trobar-la. Relació entre rumb, demora i marcació.
4.1.17 Ajudes a la navegació: marques. Llums i senyals marítims: fars i balises.

4.2 Exercicis sobre la carta nàutica
.

4.2.1 Sobre un punt determinat en la carta, conèixer-ne les coordenades. Sabudes les coordenades, situar-lo a la carta.
4.2.2 Mesura de distàncies. Forma de traçar i de mesurar els rumbs.
4.2.3 Concepte elemental de navegació por estima gràfica a la carta.
4.2.4 Rumb per a passar a una distància determinada de la costa o del perill. Corregir el rumb quan hi hagi abatiment i/o corrent.
4.2.5 Traçat i mesura de demores i d'enfilacions amb el transportador.
4.2.6 L'enfilació i l'oposició com a demores vertaderes. Càlcul de la correcció total a partir d'una enfilació o oposició.
4.2.7 Obtenir la situació per la intersecció de dues línies de posició simultànies: línia isobàtica, demores, enfilacions, oposicions i distàncies. Condicions que s'han de donar per a que les línies de posició siguin fiables.

5. Meteorologia.

5.1 Importància del temps meteorològic en la seguretat de la navegació. Concepte de pressió atmosfèrica. Mesura de la pressió atmosfèrica amb el baròmetre aneroide.
5.2 Línies isobàriques. Borrasques i anticiclons. Circulació general del vent i circulació d'aquestes formacions a l'hemisferi nord. Trajectòria de les borrasques.
5.3 Vent real. Rolar, caure, refrescar, ràfega i calmar.
5.4 Brises costaneres: terral i marinada.
5.5 Escala de Beaufort. Anemòmetre, gallets i catavents.
5.6 Escala Douglas de la mar. Conceptes: intensitat, persistència i fetch.
5.7 Concepte de temperatura. Medició de la temperatura amb termòmetre de mercuri (escala centígrada).
5.8 Previsió meteorològica: com obtenir-la. Avisos de temporal. Previsió amb baròmetre i amb termòmetre. Xàfecs de pluja o de vent. Indicis.

6. Radiocomunicacions.

6.1 Expressions i definicions bàsiques.
6.2 Concepte de freqüència i de canal de ràdio. Freqüències i canals radiotelefònics i de trucada selectiva digital (TSD) utilitzats per socors, urgència i seguretat en VHF.
6.3 El Sistema mundial de socors i seguretat marítima (SMSSM). Concepte bàsic. Zona de navegació 4 i la seva relació amb la zona marítima A1 nacional, segons que es defineixen a l'article 4 del Reial decret 1185/2006, de 16 d'octubre, pel qual s'aprova el Reglament que regula les radiocomunicacions marítimes en els vaixells civils espanyols. Concepte bàsic de la TSD. Transmissió i recepció de missatges de socors, urgència i seguretat en VHF. Radiobalises de 406 MHz i VHF portàtils.
6.4 Estacions costaneres nacionals de VHF.
6.5 Equips per a les embarcacions d'esbarjo de zones de navegació 4, 5, 6 i 7. Instal·lacions d'equips i llicències d'estació de vaixell.

7. Propulsió mecànica.

7.1 Peculiaritats que diferencien els motors de forabord, de dintre forabord i d'interior pel que fa a la seva instal·lació i ús. Diferències entre els motors d'explosió de dos i quatre temps i dièsel de quatre temps pel que fa al tipus de combustible, el greixatge i la refrigeració.
7.2 Comprovacions abans de la posada en marxa: nivell de combustible, oli del motor i transmissor. Nivell de refrigerant en circuits tancat. Aixeta de fons de refrigeració i filtre. Gasos explosius. Filtre decantador d'aigua. Punt mort.
7.3 Engegada. Comprovacions després d'engegar: instruments d'alarma, de control i de comprovació de la refrigeració.
7.4 Comandaments de maniobra, de potència i instruments de control del motor.
7.5 Sistema elèctric. Breu descripció: bateries de servei i d'engegada, quadre d'interruptors i fusibles. Cura i manteniment de les bateries.
7.6 Precaucions en fer combustible: prevenció d'incendis i d'explosions.
7.7 Càlcul de l'autonomia de l'embarcació en funció del consum/hora, de la velocitat, de la capacitat del dipòsit i de les condicions meteorològiques.

8. Legislació.

8.1 Reglament internacional per a prevenir els abordatges a la mar. Regles 1 a 37 i annex IV. (Des de la perspectiva d'un/a patró/ona d'un veler o d'una embarcació de propulsió mecànica de fins a 12 metres).
8.2 Abalisament. Sistema lateral regió «A», Sistema cardinal, de perill aïllat, aigües navegables i especials.
8.3 Normes que afecten a les embarcacions d'esbarjo respecte del trànsit marítim i de la navegació interior en ports.
8.4 Limitacions a la navegació en platges, llocs propers a la costa, platges abalisades, canals d'accés i reserves marines.
8.5 Idea sobre el règim de descàrregues i vessaments a la mar de les embarcacions d'esbarjo segons l'Ordre FOM 1144/2003, de 28 d'abril, i sobre el règim de lliurament de deixalles generades per les embarcacions d'esbarjo segons el Reial decret 1381/2002, de 20 de desembre. Responsabilitat del/de la patró/ona. Conducta davant d'un albirament.
8.6 Registre d'embarcacions d'esbarjo, inspeccions i certificat de navegabilitat per a embarcacions de menys de 24 metres. Atribucions del títol. Bandera nacional. Salvament: obligació de prestar auxili a les persones.

Más información

¿Necesitas un coach de formación?

Te ayudará a comparar y elegir el mejor curso para ti y a financiar tu matrícula en cómodos plazos.

900 49 49 40

Llamada gratuita. Lunes a Viernes de 9h a 20h.

Patró d'Embarcacions d'Esbarjo

Precio a consultar